Tornar

1 octubre, 2021

Maridatges entre fogons. La cuina de Pappa Sven

IMG post - Maridatges entre fogons. La cuina de Pappa Sven

La cuina de Pappa Sven, amb Nina Olsson, Kroppkakor, una recepta que ens arriba des de Suècia, saborosa i consistent, per escalfar el cos en dies de fred!

 

Patates farcides de la meva àvia
GråKroppkakorfrån farmor

 

El millor que hi ha a la vida! Kroppkakor! El meu plat favorit de la meva àvia Karin.
Si només pogués triar un plat per menjar la resta de la meva vida seria aquest. Sempre ho feia a casa i els meus records d’aquests menjars estan impregnats per tot l’amor que ens teníem.

Durant anys, ella m’ha ensenyat a preparar-les, tal com s’ha fet anteriorment durant moltes generacions. Quan es preparen les kroppkakor sempre ve tota la família. És una festa. És important menjar el mínim per tenir molta gana reservada. Moltes vegades comptem quantes pot menjar cada un i qui en menja més. A la meva família guanya sempre la meva mare, que mai les compta perquè no vol saber quantes n’ha menjat. Però tots sabem que se’n menja mínim 10…

És una tradició. Cada estiu fem les patates a l’aire lliure. Unes 250 patates i ve tota la família a gaudir-les. El meu pare treu una olla gran i hem de començar aviat a posar la llenya perquè l’aigua comenci a bullir. Les patates les pelem sempre el dia abans. I si fa sol aprofitem per pelar-les fora en bikini. Hi ha dos tipus diferents de kroppkakor: les grises i les blanques. Les que fem nosaltres són les grises perquè són típiques de Blekinge, la meva regió. En altres parts es preparen les blanques. La diferència és que les grises es fan amb patates crues ratllades i les blanques amb patates bullides.

Tot és important quan es fan les patates. Sempre anem a buscar les millors i la millor cansalada, barrejant amb els pebres i buscant el punt perfecte de sabor. La cansalada la fem sempre el dia abans perquè maduri el sabor. Una regla important és fer servir la mínima quantitat de farina. Però això depèn de la patata i de la persona que abraça la patata a la tela per treure’n el líquid. Nosaltres les barregem sempre amb alguna patata bullida.

L’aigua amb què es cuinaven les patates es guardava moltes vegades per fer pa.

Aquí deixo la recepta però recordeu que cal practicar molt i, sobretot, fer-les amb amor.

Es mengen amb nabius vermells, mantega, llet o nata. Jo, com el meu pare, les menjo amb llet a sobre i amb nabius. I, per descomptat, amb un munt de mantega.

KROPPKAKOR
Ingredients (20 – 25 unitats):
5 kg de patates pelades
500 g de patates bullides fredes
50 g – 100 g de farina
500 g – 600 g de cansalada viada en salmorra
2 cebes picades
Pebre de Jamaica
Pebre negre
Sal

Maridatge recomanat: L’Home Peix blanc

Tags relacionados

Maridatges