Tornar

26 novembre, 2020

L’olivera, símbol de la pau i de la saviesa

IMG post - L’olivera, símbol de la pau i de la saviesa

L’olivera, símbol de la pau i de la saviesa.

 

El 26 de novembre va ser declarat Dia Mundial de l’Olivera per la UNESCO. Si algun conreu caracteritza la conca mediterrània, és el de l’olivera, un arbre originari de l’Àsia Menor perfectament adaptat al clima d’aquesta zona, resistent a les calors extremes dels estius i amb una gran varietat d’espècies. A la nostra comarca tenim la Denominació d’Origen Protegida Terra Alta que aplega una superfície d’oliverar d’aproximadament 9.900 ha, on destaca la varietat empeltre característica.

L’olivera forma part del paisatge del nostre territori, atura la desertització, fa de barrera davant de l’erosió i preserva l’equilibri del sòl. El suc de les olives són la base de la nostra cultura gastronòmica; la cuina mediterrània no s’entén sense la utilització de l’oli d’oliva, un dels aliments més saludables capaç de convertir un senzill pa amb tomàquet en una autèntica delícia.

I si la longevitat d’aquesta espècie és llegendària, ubicada al terme municipal d’Horta de Sant Joan, trobareu Lo Parot, l’olivera bimil·lenària més antiga de Catalunya, declarada arbre monumental, amb una alçària de 8 m i un perímetre de soca de 15 m, que impacta per la seva grandor imposant.

Tags relacionados

Oli d'oliva olivera